Hozott csomag?

Mindannyian születünk valamilyen hozott, genetikai alappal. Ha valamilyen okból nem tudjuk megmagyarázni az aktuálisan fennálló problémáinkat, legyen az betegség vagy egy elmaradt csekk befizetés, gyakran az előttünk születőkre hivatkozunk.  „Az apámnak is mindig rossz volt az emésztése, a nagyanyám még a saját esküvőjéről is elkésett – és a többi…”

"Minden ember sajátos, egyedi génállománnyal jön a világra, az életmódunk azonban befolyásolhatja, hogyan fejeződnek ki a génjeink. Bizonyos esetekben az életmódunk pozitív és negatív irányba is terelheti génjeink működését." 

Genetikai örökségünk és életmódunk tehát egyaránt befolyásolja egészségünket, és fordítva is, életmódunk hatással van hozott génjeinkre. Ez azt jelenti, hogy nem ülhetünk karba tett kézzel, mintha már születésünknél eldőlt volna sorsunk és biztosan kárhoztatva lennénk a felmenőink betegségeire. 

photo_by_caroline_selfors_on_unsplash_3.jpg

Photo by Caroline Selfors on Unsplash

Pici tudományoskodás: 

Minden ember és élőlény sejtekből épül fel. (az ember körülbelül 5×1015 sejtből )   A sejtek egyenként olyanok, mint egy külön álló kis élet, saját DNS-sel, ezek tartalmazzák például a géneket, amik osztódással tudnak továbbörökítődni.  Az átlagos emberi sejtek csak meghatározott számú alkalommal tudnak osztódni, körülbelül ötvenszer, ezután öregedni kezdenek és elpusztulnak. A DNS molekulák végén találhatóak az úgynevezett telomerek, amik minden sejtosztódáskor rövidülnek. Amilyen gyorsan rövidülnek, használódnak el ezek a védőfunkciót ellátó fehérjék, olyan gyorsan öregednek és pusztulnak el a sejtjeink. Ha túl sok az elöregedett sejt, a szöveteink is elkezdenek öregedni. Ezek az elöregedett sejtek már kevésbe bizonyulnak hatékonynak a gyulladáskeltő anyagokkal szemben, ami betegséghez vezethet. A célunk tehát megakadályozni a sejtöregedést, azáltal, hogy védjük a DNS végén található telomereket. 

Hiszek abban, hogy a jól megválasztott életmód, étkezés vagy mozgás pozitívan hat  életünk más területeire is. Hozhat lelki békességet, kitartást, személyes átalakulást. Számításba kell vennünk ugyan a minket ért stressz faktorokat, és lelki sérüléseinket, de megtanulhatunk úgy élni magunkkal, hogy a hátrányainkkal együtt teljes és egészséges életünk legyen. Van lehetőségünk átírni az alapprogramokat, kiszedni és új dolgokat rakni a csomagunkba. ( Ezt kicsit magamnak is mondom. Pszt. ) 

 

 A következő bejegyzésben: 

konkrétabban az öregedésünket befolyásoló tényezőkről. 

 

 

 

 

Felhasznált irodalom: 

Dr. Elissa Epel , Dr. Elizabeth Blackburn - A fiatalság titka