Emberekkel dolgozni. Felelősség?

Óriási. Amikor valaki eljön hozzád és a segítségedet kéri, feltételezi, hogy valamit te jobban tudsz nála. Átadja neked adott esetben a teste irányítását, miközben vannak elvárásai, célkitűzései. Szakemberként feladatunk összehangolni az ügyfél vágyának teljesítését a szakmai, kivitelezési résszel. Ez egy embert próbáló feladat - edzőként. Rengeteg téves elképzelés él a köztudatban, arról miként lehetsz egészséges, fitt, vékony, izmos. Átverekedjük magunkat ezen az "általánosságfelhőn" és megpróbálunk úgy adni helyette, ahogy csak egy olyan ember tud, aki felelősséget vállal a saját tetteiért és a vendége életéért is. Köntörfalazhatunk, hibáztathatunk mindenkit, de az emberért aki segítséget kért tőled, igenis felelősséggel tartozol. 

mckenna-phillips-db-sta8mejy-unsplash.jpg

Ha igazán jó szakember vagy, akkor megtalálod azt a pontot, ahol a vendéged tud csatlakozni a te szemléletedhez, meggyőzheted róla, de ehhez először neked kell tisztában lenni vele, miben hiszel. Én például abban, hogy a gyorsan jött fogyás, átalakulás nem feltétlenül szerencsés. Egészségügyileg általában kizsigerelik magukat az emberek, ezekkel a módszerekkel. Két hónap alatt 10 kiló, hallottunk már erről. Lehet, hogy sokan ettől nem tartanak sikeres edzőnek, van olyan vendégem aki egy éve jár hozzám, vannak akik három. Hosszú rögös utak vannak mögöttük, de biztosan tudom, hogy az elért eredmények életeket változtatnak meg. Nem csak fizikai szempontból. Egy jól felépített edzésprogram nem csak abból áll, hogy "lefogyasztom" a vendégemet, és mehet is az útjára. Nálam nem. Van aki itt ismerkedik meg egyáltalán a teste jelzéseivel, érzéseivel, hogy miként tud hatni a hangulatára a mozgás, étkezés által. Óriási dolgok tudnak történni ennyi idő alatt.  

A legjobb tudásod szerint kell neki tanácsot adnod, és kutya kötelességed fejleszteni magad. Az edzésen egy rossz mozdulat, bárkivel megeshet, de a hosszú hetekig végzett helytelen gyakorlatokkal, megrövidíted a vendéged életének aktív szakaszát. Felelősséggel tartozol az öregkoráért, a gyerekeiért. 

 

 

 

 

Photo by McKenna Phillips on Unsplash