Dolgok, amiket tégy meg magadért!

Emlékeztető, hogy a hétköznapokban és magunkban is megtaláljuk a harmóniát.  

 

Figyelj az alvásod minőségére:

 

A megfelelő regenerálódás elengedhetetlen összetevője az alvás milyensége. Biztosítsd a szervezetednek a megfelelő körülményeket.  

Mik ezek? 

Készülj a lefekvésre, testileg, lelkileg. Ha pizsamában alszol, válassz természetes anyagokat, abból is olyan fazonokat, amik kevésbé testhezállóak. Úgyis egész nap ruhában vagyunk, így "szellőztetjük a bőrünket". Mesébe illő lenne, ha teljesíteni tudnánk, hogy ágyba kerülés előtt egy-két órával már ne találkozzunk kék fénnyel.( pl.: telefon) Érdemes kihasználni az eszközökön bekapcsolható éjszakai módot, ami kicsit sárgává teszi ugyan a monitort, de élvezeti értéke nem csökken. Minden esetben sötétben, villogó eszközök, mesterséges fények nélkül térj nyugovóra, ezzel segíted bizonyos hormonok optimális termelődését. Ha lehetőséged van rá, szüntesd meg körülötted lévő zajokat. 

 

photo_by_thought_catalog_on_unsplash_1.jpgPhoto by Thought Catalog on Unsplash

Válassz minőségi ételeket: 

 

Amikor ételt választasz, gondolj arra, hogy nem csak a tested táplálod vele, hanem a szellemi energiáidat is. Az értékes tápanyagok segítenek fejben is összeszedettnek lenni. Ami az iskolában még jó tippnek bizonyult, a csokievés a jobb teljesítményért, mára megdőlni látszik. Az agyadnak inkább fehérjékre, és jó minőségű zsírokra van szüksége a megfelelő működéshez. 

Ha teheted, (márpedig igen) vásárolj piacon, kistermelőktől, kézműves termékeket. Joghurt, zöldség, hús, savanyúság, magok, tojás. Ha már ott vagy, tedd meg a Föld bolygóért, hogy viszel magaddal táskát, és mellőzöd a nejlonzacskó használatát. A minőség jelzője a legendákkal ellentétben nem feltétlenül a borsos ár. Nem minden arany ami fénylik, ugye... Jól teszed, ha szánsz kis időt az összetételek elolvasására. Keress fel kisebb boltokat, ahol az eladók a saját portékájukat árulják, beszélgess velük. Érezni fogod a különbséget az áruk között. 

 

Szánj időt a kedvenc tevékenységedre: 

 

A dolgos hétköznapokban általában azok a tevékenységek szorulnak háttérbe, amik látszólag nem hasznosak. Ahhoz viszont, hogy ne unj bele a munka - evés, ivás - alvás Bermuda-háromszögébe és hatékonyan tudj működni, szakíts időt arra, hogy fel tudj töltődni lelkileg.

Biztosan tudod, mi az ami után úgy érzed kerek a világ, lehet ez egy regény, fürdőzés a kádban, vagy egy séta a szabadban.  Nem kell hosszútávú terveket szövögetned, gondold át a következő napjaidat és próbálod meg rendszerbe szedni. Biztos akad egy héten legalább két szabad órád. Jegyezd be a naptáradba a kedvenc időtöltésed, így nem felejtesz el feltöltődni.