Jót teszek magamnak, ha mozgok.

Rengeteg helyről halljuk, hogy az egészséges életmód kihagyhatatlan lépése a mozgás beiktatása a mindennapjainkba. E mellett az evidencia mellett rögtön szárnyra kél a félelem, felrémlenek izmos felsőtestek, az ételek folytonos mérlegelése. Az ember rögtön a legrosszabbra gondol - az egész életemet az edzőterem bűzében kell eltöltenem , na azt már nem!?

 

Hogy ki milyen okból találkozik a mozgás szükségszerűségével nagyban befolyásolhatja a tenni akarás mértékét. Valljuk be, ritkán teszünk azért, hogy a jelenlegi állapotunkból kihozzuk a maximumot. Amíg nem jön egy betegség, baleset, talán eszünkbe sem jut, mennyi mindent bír a testünk nap, mint nap, amíg nincs hiány, addig azt hiszem az a természetes, hogy jövök-megyek, éjszakázom, ha kell, kipattanok az ágyból, elmegyek bevásárolni, szóval csinálom a hétköznapi ügyes-bajos dolgaim. Addig amíg a megszokott tevékenységemet el tudom végezni fizikai fájdalom nélkül, addig élek.. virulok. ( Sokszor sajnos az sem motiváló, ha fizikai fájdalmat tapasztal az illető, megtanul vele élni, azt hiszi ez ilyen, így kell működnie. )

Valamiért könnyebb végletekben gondolkodnunk. Ha mozgásra adom a fejem, rögtön maratont kell fussak, napi 3 órát kézisúlyzók társaságában kell töltsek. Nem egészen. Nem kell mindenkinek fitness modellnek lennie, nem kell rögtön az egész életünket átalakítani. Nem kell elvárásokat támasztanom magamnak, nem kell, hogy csirke-rizs koszton éljek.

 

photo_by_jp_valery_on_unsplash.jpg

Photo by Jp Valery on Unsplash

 

Amit viszont fontos volna látni, fokozatosan érdemes változtatni, a legkevesebb is pozitívan hathat az egészségre, fizikailag és lelkileg is. Egy séta, kertészkedés, lépcsőzni a metróban, állni a buszon, nyújtózni a számítógép előtt. Ha elkezdem beépíteni a mindennapjaimba ezeket az apró újdonságokat, idővel azon kapom magam, hogy többre lesz szükségem. Többre lesz szükségem, mert jobb lesz a közérzetem, friss levegőt szívtam, a vérkeringésem éledezik, kapcsolódom a természettel.

Nem feltétlenül kedvezünk magunknak, ha fejest ugrunk az életmódváltásban. Itt most általánosságban beszélek, tekintsünk el az életbevágó egészségügyi beavatkozásoktól ( pl.: cukorbetegség )  Türelemmel hozzáállni, az egészséges életmód hosszútávú befektetés, különben varázslatnak hívnák és nem életmódnak.