Öregedés ellen

 

Az előző bejegyzés

Az előző bejegyzésben ↑ röviden írtam arról, hogy a fennálló betegségeinket, rossz közérzetünket nem csak genetikai tényezők befolyásolják. Helyes életmódunkkal felvehetjük a kesztyűt a ráncok és a szellemi hanyatlás ellen. 

Photo by Luke Michael on Unsplash
photo_by_luke_michael_on_unsplash.jpg

Mitől öregszem?

A kép kiválasztásával azt szeretném sugallni, hogy, felnőttként is úgy kellene bánnunk a testünkkel, mint kisgyermekként. Persze ez úri dolog volna, hiszen nekünk már ott a munka és a család fenntartása. Nem kell azonban fenekestül felforgatni a napi ritmusunkat, ahhoz, hogy minőségibb  életet élhessünk. A következő pontokban összeszedtem, miként őrizhetjük meg sejtjeink fiatalságát.  

 

1. Javíts az alvásod minőségén: 

Már-már trendé vált kimaxolni a napunk 24 óráját, sokszor az ágyban töltött órák kárára. Vannak akik felesleges időtöltésnek vélik, van aki egyszerűen csak úgy érzi neki elegendő 4 óra. Az alvásidőt tekinthetjük a testünk javítására, regenerálására szánt időnek. Ez az időszak kulcsfontosságú az anyagcserénk, elménk és hangulatunk szempontjából. Az emberi szervezet úgy működik, mint egy beprogramozott óra. Úgy képzelhetjük el egyszerűen, mintha minden órában más program futna rajtunk. Ha valamelyik órában nem megfelelőek a körülmények, nem tud teljesülni a futtatni kívánt program, ekkor el fog tolódni a napi ritmusunk, ami hosszútávon egészségügyi problémákat eredményezhet. Így vagyunk tehát az alvással is, ahhoz hogy minden jól tudjon működni nappal, meg kell teremtsük a megfelelő feltételeket estére. Az emberi szervezet a környezetéhez adaptálódott a sok száz év alatt. Őseink amikor sötétedni kezdett kénytelenek voltak bevonulni a barlangba, mivel korlátozott számban állt rendelkezésükre fényt használni, nyugovóra tértek. Fényben élet, sötétben pihenés. 

Mik a feltételek?  Csend, sötét; hűvös, kiszellőztetett szoba. 

Mennyit? Sokszor vitás téma. A javallott mennyiség legalább 7 óra. 

Miért? Hogy megadd a lehetőséget a szervezetednek, hogy kijavítsa, és feltöltse a napközben igénybe vett részeidet. 

 

2. Táplálkozz kiegyensúlyozottan: 

 A helytelen táplálkozás, mint a cukor, túlzott egyszerű szénhidrátok, feldolgozott ; tartósított; színezett ételek és italok fogyasztása kedvezőtlenül hat az általános egészségügyi állapotunkra. A közvetlenül a bőr alatt lerakódó feleslegnek kevesebb egészségügyi kockázati tényezője van, mint a hasi tájékon megjelenő plusz kilóknak. A plusz kilók nem rajtunk kívül álló dolgok, amik csak esztétikailag zavaróak. A hasi zsírsejtek gyulladáskeltő anyagokat választanak ki, melyek például roncsolják az immunrendszert és hozzájárulnak a diabétesz kialakulásához. A magas szénhidrát tartalmú ételek intenzíven emelik meg a vércukorszintet, ami közvetlenül növeli a gyulladáskeltő anyagok szintjét. 

Mi a megoldás? Gyulladáscsökkentés. 

Hogyan? Természetes gyulladáscsökkentő ételek fogyasztásával:

gyümölcsök: piros és lila bogyósok; vörös, zöld szőlő

zöldségek: brokkoli, káposztafélék, hagymák, paradicsom

olajos magvak, hüvelyesek

friss halak

 

 3. Mozogj rendszeresen: 

 Azok az emberek, akik rendszeresen végeznek testmozgást, hosszabb életűek. Kisebb arányban fordul elő náluk például magas vérnyomás, szív és érrendszeri megbetegedés, depresszió. A mozgás a legolcsóbb gyógyszerünk, csökkenti a szervezetben lévő gyulladásokat, a sejtjeinket károsító oxidatív stresszt és jótékony hatással van a  vércukorszintünkre. Ahhoz, hogy kihasználd a mozgás adta rengeteg pozitív hatást, figyelj arra, hogy fokozatosan vezesd be az életedbe. Apró lépésekkel nem fogod úgy érezni, hogy túl sok áldozatot kell hoznod a tested karbantartásáért. Pár hét múlva tapasztalhatod, hogy kevésbé vagy stresszes, élénkebben tudsz figyelni. 

Mit? Aerob mozgások. Séta, kocogás, kerékpározás. 

 Hol? Ha lehetőséged van rá, végezd szabadban, zöld környezetben. 

 Mennyit? A kulcs a rendszeresség. Elkezdheted napi 20-30 perc sétával. vagy hetente 2-3 alkalommal 45-50 perccel. 

 

 

 

 

 

Felhasznált irodalom: 

Dr. Elissa Epel , Dr. Elizabeth Blackburn - A fiatalság titka