Diéta vagy életmód?

 

Ha a külsőnkről van szó, hegyeket bírunk megmozgatni, a legőrültebb dolgokba belevágunk, fogyi tabletta, káposztaleves kúra, masszírozó-zsírégető kütyük. Most, hogy közeledik a bikiniszezon ömlenek az őrült diétás tanácsok, minden ismerősünk tud legalább egy méregtelenítő-feszesítő-fogyasztó-hámlasztó-fiatalító receptet. A diéta fogalma mostanra egyértelműen összeforrt a gyors fogyás lehetőségével, ami tényleg kecsegtető lehet, azonban jobb ha tisztában vagyunk vele, ezek az eredmények a legtöbb esetben rövid ideig tartóak. A rosszul megválasztott diétával több kárt tehetünk magunkban, mint amit a kockás has kompenzálhat. Mielőtt belecsapnánk egy csodát ígérő két hetes világmegváltásba, nézzük meg miről is szól.

 
photo_by_heather_barnes_on_unsplash_2.jpgPhoto by Heather Barnes on Unsplash

 

Mióta világ a világ, meglehetősen hiún állunk a külsőnket érintő változásokhoz. A huszadik század elején már virágkorát élték a fogyasztó szerkentyűk, fürdősók, szappanok, hashajtók. Ekkortájt elsősorban esztétikai kérdésnek bizonyult az elhízás, megjelentek az első fogyókúrás szakácskönyvek, tisztában voltak vele tehát, hogy köze lehet az étkezésnek a kialakult helyzethez. Ugorva az időben, áthaladva az Atkins, vércsoport, és 90 napos diétákon, megérkezünk a jelenbe. Ahol a helyzet úgy tűnik változatlan. Tudom, hogy rengetegen vannak, akiknek valamelyik fogyókúrás trend meghozta a várt hatást, viszont emberek tömegeinek nem sikerül a mai napig hosszútávú eredményeket elérnie. 

Miért? 

Szerintem egy diétás tanácsnak legalább annyira speciálisnak kell lennie, mint az egyén maga. Összetetten és különbözően működünk, nincs olyan tanács amit minden embernek el lehet adni. Meg kell vizsgálni a körülményeket, külsőleg-belsőleg, mindenki másként reagál az őt ért változásra. 

 

Mit értünk diéta alatt?


A diéta alatt étrendbeli változtatást értünk, ami valamilyen speciális állapot miatt válhat indokolttá. Várandósság, betegség ,-megelőzés, életkor.  Elsősorban egészségügyi problémákkal küzdőknek javasolt terápia, ami életmentő jelentőségű is lehet,

  • allergia esetén
  • műtét előtt/után
  • betegségben (pl.: cukorbetegség).

Lehetnek rövid illetve élethosszig tartók is, egy étel allergia esetében valószínűleg tartani kell az étrendet hosszú éveken át. Műtét előtt nem kell hetekig diétáznunk, pár nappal a beavatkozás előtt szoktak kíméletes étkezést előírni. Előfordul, hogy valakinek az egészségét fenyegető testsúlya miatt javasolják a változtatását, ez éppúgy lehet a túlsúly vagy a nagyon alacsony testtömeg is.

 

                                                                                                                                                    Photo by Bram Laenen on Unsplash
photo_by_bram_laenen_on_unsplash.jpgHabár a diétát fordítják életmódnak is, mégis úgy tűnik inkább egy határozott és rövidtávú dologról beszélünk. Számomra az életmód fogalma azt jelenti, hogy egy olyan egészséges életet élek, ami fenntartható, hosszútávú. Kialakítom a saját szervezetemnek legmegfelelőbb étkezést, mozgást, hobbit. Törekvés az egyensúlyra. Előfordulnak kibillenések, rosszul sikerült étkezések, de ha az idő nagy részében képesek vagyunk a közepén maradni az útnak, nem lesz gond az az egy-két botlás. A túl sokáig fenntartott szélsőséges étkezés, mozgás ( kevés-sok, egyoldalú ) bizony  vissza fog köszönni, és nem a szó legnemesebb értelmében. 

Kétség sem fér hozzá, hogy ez egy nehéz feladat, nincs jól bevált recept. Tapasztalatot kell gyűjteni, figyelni kell a testünk visszajelzéseire, kapcsolatot ápolni vele. Ezek persze mind légből kapott dolognak hangzanak egy olyan világban, ahol nincs idő semmire, és a létezés értelme a sikeresség. 

Mit csináljak? 

Tudom, hogy senki nem szereti hallani, hogy új életmódot kialakítani évek kérdése is lehet, de közben rengeteg dolgot tanul az ember magáról, testi és lelki szempontból egyaránt. Mindenkit arra biztatnék, hogy tájékozódjon, vizsgáljon meg többféle nézőpontot (javasolnám a keleti filozófiák tanulmányozását, táplálkozás témában is ), olvasson könyveket, próbáljon ki új ételeket, mozgásformákat, kérje szakember segítségét → forduljon dietetikushoz, alvás szakértőhöz, edzőhöz. 

Ami a legfontosabb, hagyj időt magadnak, arra hogy rájöjj, mi az ami neked jólesik.

Ha szakemberhez fordultál, és úgy érzed belehalsz abba, hogy változtatnod kell, akkor szerintem nem jó helyen jársz. Neki pontosan tudnia kell, hogy mik azok a lépések, amivel hozzásegít téged ahhoz, hogy egy jobb életet élhess. Ha az edződtől úgy mászol haza minden edzés után, akkor nem a megfelelő terhelést kaptad, ha éhen halsz a javasolt étrendtől, rosszul van összeállítva. Sajnos nincs garancia, arra, hogy az első helyen megkapod az összes neked legjobb tanácsot, de ne csüggedj, rengeteg jó szakember van ebben az országban.